Günümüzde meme hastalıklarının sıklığı hızla artmakta ve erken tanı ve uygun tedavi ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Meme yakınması ile gelen hastaların (ağrı, sertlik/kitle, meme başından akıntı, şekil değişikliği, meme başı yön değişikliği) tanı ve tedavisi güncel yöntemler ile tedavi edilmektedir. Fark edilen her kitlenin cerrahi olarak çıkarılmasına gerek yoktur. Muayene ve gerekli tetkiklerle değerlendirilen kitle, iğne biyopsisi sonucunda iyi huylu olduğu düşünülürse takip edilebilir. Kistik bir kitle ise takip edilebilir veya enjektörle boşaltılabilir. Aynı şekilde şüpheli kitlenin çıkarılması, çıkarılan tümörün oluşturduğu boşluğun doldurulması, kanserli hastalarda bölgesel lenf bezlerinin kontrol edilmesi ve kanserli lenf bezlerinin çıkarılması işlemlerini yapmaktadır. Meme kanseri sıklığında günümüzde artış varken, tedavideki olumlu gelişmeler ile hastaların önemli bir bölümünde meme koruyucu cerrahi (kanserli bölgenin alınması) ile tedaviler mümkün olmaktadır.
Özellikle erken tanı için 40 yaş üzerindeki ve risk faktörlerinin varlığında, erken yaşlardan başlayarak hastalar meme cerrahisi bölümünde düzenli takip edilmektedir.
Meme hastalıklarının tedavisinde meme cerrahisi, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, psikoloji gibi farklı bölümlerinden uzmanlar son teknolojik tedavi yöntemlerini kullanarak tedaviye birlikte karar vermektedir.